Naslov Vzpon skupnostnih in zaton množičnih medijev v informacijski dobi
Avtor Pirc Tomasz
Leto 2003
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Oblak Tanja
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Namen besedila je ovrednotiti hipotezo, da se spletni skupnostni mediji s pomočjo informacijske tehnologije dvignili z nivoja lokalno omejenega fenomena na nivo, ko se bodo z množičnimi mediji spopadli za prevlado in medijskem področju in ob tem pomembno vplivali na razvoj demokracije v družbi.

Dokazovanje te teze bo potekalo skozi primerjavo skupnostnega modela medijev z modeloma javnih in komercialnih medijev. V prvem delu je natančneje opredeljen javni interes kot osrednja vrednota za uresničevanje poslanstva medijev. V nadaljevanju se avtor poglobi v spremembe skupnostne in množične paradigme pod vplivom razvoja komunikacijskih tehnologij, ter dokazoval, da spremembe v družbeni strukturi, povzročene z razvojem tehnologije, lahko dvignejo skupnostne medije na nivo množičnih. Zadnji del naloge se posveča predvsem spremembam, ki bi, ob morebitni uresničitvi hipoteze, nastopile na področju trženja.

Dokazovanje in dejstva govorijo v prid avtorjevi tezi, in lahko rečemo da se nam na medijskem poročju obetajo spremembe. Predvsem naj bi se skupnostni mediji angažirali za tisto, kar množičnim medijem ni uspelo: zagotavljati participacijo, partikularnost in pluralnost vsebin z namenom zadovoljevanja interesa skupnosti, na globalni ravni pa širšega javnega interesa.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 341 KB)

Print