Naslov Odprta in zaprta vprašanja v spletnih anketah
Avtor Reja Urška
Leto 2003
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Hlebec Valentina
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Od začetka razvoja modernih metod družboslovnega anketnega raziskovanja so se družboslovci delili na dva tabora: na eni strani tisti, ki so zagovarjali uporabo odprtih vprašanj, na drugi strani pa so raziskovalci zagovarjali zaprta vprašanja. Zaradi pomembnosti, ki jo ima za kvaliteto podatkov oblika vprašalnika v spletnih anketah, se naloga ukvarja prav z razlikami med odprtimi in zaprtimi vprašanji v spletnem anketiranju.

Teoretični del diplomske naloge se začne z obrazložitvijo in osnovnimi značilnostmi spletnega anketiranja. Nadaljevanje opisuje značilnosti odprtih in zaprtih anketnih vprašanj, ter njihov podrobni opis. Nato so predstavljene še empirične raziskave, ki so se s to temo posredno ali neposredno ukvarjale. Empirični del je sestavljen iz predstavitve treh eksperimentov, ki so bili izvedeni na FDV v okviru projekta Raba interneta v Sloveniji. Avtorica je podrobneje opisala in analizirala eksperiment, kjer so v spletni anketi raziskovalci uporabili tri vrste vprašanj: zaprto, odprto, in zaprto z več možnimi odgovori.

Analiza je pokazala, da zaprta vprašanja v glavnem privedejo do večjih deležev kot odprta, da odprta vprašanja privedejo do večjega števila manjkajočih podatkov kot zaprta, ko pa anketirance sprašujemo po temah, ki so jim blizu, so razlike med oblikama vprašanj manjše. V razpravi je podanih tudi nekaj možnosti oziroma predlogov za nadaljnje raziskovanje.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 457 KB)

Print