Naslov Virtualna skupnost : ustreznost termina in razlogi za članstvo na primeru Fotocommunity
Avtor Šebenik Silva
Leto 2003
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Bašić-Hrvatin Sandra
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Avtorica se je v diplomskem delu osredotočila na razloge, zaradi katerih je neka oseba član virtualne skupnosti, v tem primeru član Fotocommunity. Poleg tega pa jo je zanimalo, ali ima računalniška komunikacija v primerjavi z osebno kakšne prednosti, in ali je morda to razlog za članstvo. Zelo pomembna pa je tudi predpostavka, ki pravi, da v številnih primerih sploh ne gre za virtualne skupnosti temveč za povezanje ljudi, ki imajo enaka zanimanja.

Najprej je avtorica opredelila temeljne pojme, torej pojme virtualne in kibernetične skupnosti in karakteristike takšnih skupnosti, nato pa je predstavila spletno stran Fotocommunity. Izvedena je bila anlaiza spletne skupnosti Fotocommunity (FC), med člani FC pe je bila izvedena tudi anketa, na podlagi katere je avtorica izpeljala zaključke in ugotovitve.

Ugotovitve so bile sledeče: FC ni virtualna skupnost, tudi učenje oziroma zbiranje znanja s področja fotografije ni temeljni cilj obiskovalce spletne strani FC.Ugotovljeno pa je bilo tudi to, da ima računalniška komunikacija v primerjavi z face-to-face komunikacijo kar nekaj prednosti, kar je pomemben razlog za aktivno udeležbo na strani Fotocommunity.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 2134 KB)

Ključne besede

virtualna skupnost

Print