Naslov Vpliv informacijsko - telekomunikacijskih tehnologij na diplomacijo
Avtor Zakrajšek Marija
Leto 2004
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Sočan Lojze
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

V zadnjem stoletju in pol se je vpliv informacijsko - komunikacijskih tehnologij povečal v tolikšni meri, da so spremembe opazne na ravneh tako civilne družbe kot državnih institucij. Ta razmah je vzrok za avtoričino razmišljanje ali morda nove tehnologije vplivajo tudi na tako tradicionalno dejavnost kot je diplomacija.

Analiziranje je usmerjeno v ugotavljanje sprememb, ki so posledica razvoja družbe in uvedbe novih tehnologij, ter kakšen učinek imajo slednje na diplomacijo. V uvodnem delu so opredeljeni ključni pojmi kot diplomacija in informacijsko-komunikacijska tehnologija. Drugo poglavje se osredotoča na zgodovinski razvoj in kontekst diplomacije, poglavje za tem pa zajema sodobno diplomacijo in sodobne trende, ki so prisotni v njej. Zadnje poglavje je empirično in zajema analizo anket in intervjujev, ki so bili izvedeni v slovenskih diplomatskih službah.

Na podlagi analize oziroma empiričnih podatkov je avtorica potrdila izhodiščno hipotezo, saj je ugotovila, da sodobna tehnologija vpliva na procese in delo diplomacije. Diplomati prihodnosti se bodo morali sprijazniti z informacijsko družbo, saj jih bo ta spremljala prav na vsakem koraku, tudi v službi.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 592 KB)

Print