Naslov Virtualni forum : povsod in nikjer o spolnosti
Avtor Grandovec Mojca
Leto 2004
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Trček Franc
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Cilj diplomskega dela je na primeru virtualnega foruma prikazati, kaj so virtualne skupnosti, kakšne posledice prinašajo v življenja posameznikov, kakšne so posebnosti v komuniciranju in druge značilnosti teh novih združenj. Avtorica je za primer preučevanja izbrala  forum s spletnega portala www.med.over.net Mladi o spolnosti in drugih aktualnih temah.

            Hipoteze, ki jih je postavila avtorica se glasijo: virtualne skupnosti lahko omogočajo posameznikom to, kar sicer v realnem življenju ni možno, torej so komplementarne; lahko predstavljajo nadomestek realnih skupnosti; virtualni forumi presegajo samo funkcijo izmenjave mnenj, saj se okoli njih pojavljajo še drugi družbeni odnosi, ki med drugim privedejo do formacije virtualnih skupnosti. Teoretske opredelitve zajemajo kibernetski prostor, virtualne skupnosti, razlike med tradicionalnimi in modernimi družbami ter opredelitev virtualne identitete in virtualnega foruma. Ob preučevanju odgovorov sodelujočih na forumu in intervjujev z njimi je avtorica kot pomembne vidike druženja na forumu izpostavila naslednje: demokratičnost, komuniciranje, vsebina sporočil, pomoč, igra z identitetami,itd.

            Hipoteze je avtorica potrdila le delno, saj je virtualna skupnost odvisna predvsem od posameznikov in dejstva, kaj oni pripišejo druženju in pogovoru na forumu. Avtorica sama tudi kritično zaključi in pove, da bi za boljše rezultate morala imeti več časa, sredstev in uporabiti nekoliko bolj podrobno metodologijo.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 900 KB)

Print