Naslov Rekonstrukcija podobe hekerstva
Avtor Amon Bojan
Leto 2005
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Oblak Tanja
Datum vnosa 06.06.2005
Povzetek

Ime hekerji se je prijelo pionirjev informacijske družbe, ki so prvi z lastno raziskovalno intuicijo in strastno radovednostjo raziskovali nove tehnološke poti. Diplomska naloga želo osvetliti problematiko hekerjev, in sicer dejstvo, da množični mediji sistematično kazijo podobo hekerjev in njihove aktivnosti v družbi.

V začetku naloge je opredeljen pojem hekerjev in hekerstva, kakšen je njihov globlji pomen in kakšna so razlikovanja v pomenih. Pozornost je namenjena tudi opisu različnih teorij medijskih učinkov, kjer je največ pozornosti namenjeno lastništvu medijev in predsodkom, ki jih množični mediji skozi svoje vsebine lahko posredujejo. Sledi opis prehoda hekerjev s svet popularne kulture, predvsem v svet filma in literature, ter obrazložitev dejanskih nevšečnosti, ki so jih hekerji že povzročili. Empirični del naloge predstavlja pregled naslovov prispevkov o hekerjev v slovenskem dnevnem in strokovnem tisku ter na spletnih straneh.

Hekerska načela in vrednote so se razvile v svojem času in so bile močno naravnane k odprtosti, iskanju in učenju. Danes so jih preglasili interesi družbenih elit, ki preko vseh medijev pačijo prvotno podobo in delo hekerjev.

Podrobnosti

Diploma >> (pdf, 456 KB)

Print