Naslov Metodološki problemi pri raziskovanju informacijskih in komunikacijskih tehnologij v izobraževanju
Avtor Podovšovnik Eva
Leto 2002
Vir Cobiss
Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Vehovar Vasja
Datum vnosa 10.06.2005
Povzetek

Tehnologija ima vse večji pomen, vendar pa informacijsko-komunikacijske tehnologije ne prinašajo samo dobrih stvari, seveda s seboj nosijo tudi negativne posledice. IKT so med drugim tudi v izobraževalni sistem vnesle številne spremembe.

Osnovni predmet proučevanja so sodobne spremembe v izobraževanju. Avtorica se posebej osredotoči na metodološke probleme spremljanja vloge IKT v izobraževanju. V prvem, teoretičnem delu naloge so deifnirani osnovni pojmi, potrebni za razumevanje uporabe IKT v izobraževanju: izobraževalni proces, IKT, digitalni razkorak in računalniška pismenost. 3. poglavje obravnava uporabo IKT v izobraževanju. V 4. poglavju je predstavljen raziskovalni proces v vseh raziskovalnih fazah, 5. poglavje pa je namenjeno empirični primerjavi metodologij raziskovanja slovenskih in mednarodnih raziskav o vplivu in uporabi IKT na srednješolski izobraževalni sistem. 6. poglavje tako predstavi izdelan osnutek za kompleksen metodološki aparat proučevanja vpliva in uporabe IKT v srednješolskem izobraževanju.

V zaključku avtorica povzame ključne vsebinske ugotovitve, med katerimi so podani tudi predlogi za izboljšavo raziskovanja IKT v izobraževanju, prikazane pa so tudi osnovne ugotovitve postavljenih hipotez.

Ključne besede

informacijska tehnologija, izobraževanje, komuniciranje, šole, računalniška tehnologija, Republika Slovenija, EU, metodologija, empirične raziskave

Print