Naslov Analiza širokopasovnega dostopa v Sloveniji
Avtor Čič Rok
Leto 2007
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Trček Franc
Datum vnosa 20.08.2007
Povzetek

Danes uspešno sodelovanje na nadnacionalni ravni poleg ostalih dejavnikov omogoča ustrezna informacijsko-komunikacijska tehnologija, natančneje širokopasovni dostop do globalnega omrežja. Diplomsko delo z analizo razvitosti širokopasovnega omrežja ponuja odgovor na vprašanje o razvitosti slovenske informacijske družbe.

Po uvodnem poglavju avtor v drugem poglavju s pomočjo teorij o informacijski družbi skuša definirati pojem informacijske družbe, v tretjem poglavju so prikazane razvojne ideje o informacijski družbi Evropske Unije, v četrtem poglavju pa so prikazane aktivnosti in strategije za izgradnjo nacionalne širokopasovne mreže v Sloveniji. Pregled najpogosteje uporabljenih tehnologij širokopasovnega dostopa za slovenske rezidente in podjetja je predstavljen v petem poglavju. Avtor v šestem poglavju s pomočjo sekundarnih podatkov iz področja indikatorjev razvoja informacijske družbe primerja Slovenijo z ostalimi državami EU, v sedmem poglavju pa so povzete glavne ugotovitve diplomskega dela, nakazane pa so tudi smernice razvoja telekomunikacijskega trga in informatizacije.

Slovenija glede na podatke zaostaja za vodilnimi državami in povprečjem EU na področjih širokopasovnega dostopa, prav tako pa po družbenih, političnih in ekonomskih indikatorjih. Slovenija mora za izboljšanje svoje pozicije skladno in jasno oblikovati politiko do informacijske družbe.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 453 KB)

Ključne besede

širokopasovni dostop, Slovenija, internet

Print