Naslov Prednosti in omejitve interneta pri informiranju slepih
Avtor Iva Gruden
Leto 2008
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Črnič Oblak Tanja
Datum vnosa 26.06.2008
Povzetek

V demokratičnih družbah je dostop do informacij nuja. Uveljavljeni mediji za predstavitev svojih vsebin vedno bolj uporabljajo internet, zato je pomembno da imajo tudi slepi in slabovidni dostop do informacij oziroma takih medijev.

Še pred uvodnim poglavjem so predstavljena uvodna terminološka pojasnila, nato pa se naloga nadaljuje z zapostavljenostjo ljudi z zmanjšanimi zmožnostmi oziroma invalidnostmi. Četrto poglavje govori o slepih med nami, torej na splošno o slepih in slepih v Sloveniji. Kakšne so možnosti uporabe interneta za informiranje slepih je predstavljeno v petem poglavju. Avtorica opravi pregled strukture uporabnikov interneta v Sloveniji, podporne opreme in računalniškega znanja slepih ter slabovidnih in prijaznih spletnih mest za slepe. Šesto poglavje obravnava kritične točke pri rabi interneta kot medija za slepe, znotraj katerega so ovrednotena nekatera spletna mesta oziroma slovenski spletni mediji. Sedmo poglavje sestavljajo izkušnje treh slepih uporabnikov računalniške tehnologije, nato pa so predstavljeni še primeri dobrih praks ter odgovornosti.

Z analizo stanja je avtorica ugotovila, da spletna mesta slovenskih medijev večinoma niso prilagojena slepim in slabovidnim uporabnikom.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 1,8 MB)

Ključne besede

ljudje s posebnimi potrebami, informacijska tehnologija, slepi, internet

Print