Naslov Informatizacija zdravstva z vidika e-storitev
Avtor Romana Štokelj
Leto 2008
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Vehovar Vasja
Datum vnosa 26.06.2008
Povzetek

Prestrukturiranje zdravstvenega sistema prinaša nove načine dela in nove storitve, pri čemer imajo pomembno vlogo storitve v obliki e-zdravja. Pri nas se nove storitve šele uvajajo in šele čas bo pokazal, kakšne so prednosti in slabosti storitev, podprtih z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo.

Prvo poglavje teoretičnega dela diplomske naloge se imenuje informatizacija zdravstva, v katerem avtorica obdela definicije e-zdravja, možnosti uporabe IKT v zdravstvu ter aktivnosti in razvoj e-zdravja v EU. Tretje poglavje je namenjeno obravnavi problemov informatizacije v Sloveniji, v četrtem pa se avtorica posveti informacijskemu zdravstvenemu sistemu v Sloveniji. Peto poglavje je namenjeno kvalitativni raziskavi, avtorico pa so zanimali predvsem pogledi starejših ljudi na možnosti uporabe IKT in njihov odpor do tovrstne tehnologije.

Uporaba IKT po mnenju avtorice in zapletena, prinaša pa kar precej prednosti, ne samo na področju e-zdravja. Za vključevanje starejših ni dovolj le brezplačno izobraževanje, potrebno bi bilo omogočiti tudi subvencioniran nakup računalniške opreme, brezplačen dostop do interneta, spletne strani pa bi morale biti prilagojene tudi za slepe in slabovidne.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 923 KB)

Ključne besede

e-zdravje, informatizacija, zdravstvo

Print