Naslov Vpliv in moč interneta sta precenjena

Internet ima nedvomno velik potencial, ljudje ga uporablja v različne namene, vendar pa vrhunca vendarle še ni dosegel, piše OReilly.

Avtor zapisa se ne strinja s trditvijo, da je internet spremenil nedavne ameriške predsedniške volitve. Zmaga Obame je nedvomno tesno povezano z načinom in količino zbranega denarja za kampanjo, vendar pa je potrebno opozoriti, da je bil velik del Obamove spletne kampanje (e-poštna sporočila, spletne kampanje, aktivnost na socialnih omrežjih) namenjen prav zbiranju denarja. Večina oglaševalskega denarja se še vedno porabi za oglaševanje na radiu in televiziji, zatorej pri vprašanju predsedniških volitev še vedno vladajo tradicionalni mediji in ne internet. Pri nedavnih volitvah se je veliko poudarjal tudi pomen portala YouTube, vendar pa se vse, kar se zgodi na YouTubu, v veliko stvar spremeni šele takrat, ko stvar pograbijo in uporabijo tradicionalni "mainstream" mediji, ki nato omogočijo široko diskusijo in množično konzumacijo določenega posnetka, dogodka, itd. Spomniti pa je potrebno tudi na dan volitev, 4. november. Volitve so potekale "trdno na nogah", volivci so stali v vrstah, saj so želeli volit. Kakršenkoli poizkus izvedbe spletnih volitev bi se najverjetneje sprevrgel v nočno moro. Tudi možnost voljenja preko spleta, ki je bila omogočena vojakom, je naletela na velik kritik.

Leto 2008 je še vedno leto tradicionalnih medijev in ne interneta, prav tako je pretirano trditi, da je internet spremenil predsedniške volitve v ZDA.

Vir: Oram, Andy. Dont say the Internet has changed elections. Oreilly, 4.11.2008

Datum 20.11.2008
Print