Naslov Prepoved Pirate Bay tudi v Sloveniji

Potem, ko se v zadnjih mesecih v tujini vrstijo ukrepi za zmanjševanje piratskih datotek, se ukrepi počasi širijo tudi k nam.

Združenje za zaščito avdiovizualnih del v Sloveniji je namreč slovenskim ponudnikom interneta prek odvetnice poslalo dopis, v katerem jih poziva k blokadi sledilnikov, ki pripadajo razvpiti torrent spletni strani The Pirate Bay. Zahteva se nanaša na blokado vseh IP naslovov med 77.247.176.1 in 77.247.176.255, ki jih uporabljajo omenjeni sledilniki. Če blokada ne bo izvedena, odvetniška pisarna proti ponudnikom storitev napoveduje kazenske in civilne sodne postopke.

Strokovnjaki so skeptični glede resnosti pobude. Gre namreč za kršitev, ki jo je težko dokazati. Pirate Bay in podobne strani namreč na svojih strežnikih ne vsebujejo nelegalnih vsebin, pač pa gre le za sezname s povezavami do nelegalnih vsebin. Te pa se nahajajo na pomnilnikih uporabnikov spleta širom sveta. Neutemeljena je tudi tožba, ki je usmerjena proti ponudnikom storitev. Oni namreč le skrbijo za prenos "paketov," za njihovo vsebino pa ne odgovarjajo. Hkrati morajo delovati v skladu z željami svojih ponudnikov, kar daje še manj možnosti upoštevanje zahteve.

Zanimivo je, da zahteva ni bila poslana nekaterim večjim operaterjem, kar kaže na določeno nedoslednost. Amis in SiOL naj bi zahtevo zavrnila. Za Pirate Bay govorijo tudi primeri iz tujine. Nobena blokada namreč še ni bila uspešna.  

Vir: Monitor, november 2008.

Datum 24.11.2008
Print