Naslov Ekologija si na široko odpira vrata v svet tehnologije

Pred kratkim se je zgodil svetovni Web 2.0 Summit, letna konvencija, na kateri so predstavljene spletne novosti, piše BusinessWeek.

Kot ena največjih svetovnih priložnosti na področju spleta se kaže tako imenovani zeleni splet oziroma skrb za ekologijo. Na srečanju je okoljevarstvena nota zagotovo prišla v ospredje, saj so okoljevarstvene teme in podjetja prevzele večji del dogajanja. V Silicon Valleyu v Kaliforniji, znanem IT razvojnem območju, naj bi bile zelena tehnologije naslednja velika stvar, med prioritetami novega ameriškega predsednika pa naj bil tudi zagon energetskih raziskovanj. Tudi vlaganja v IT ekologijo se povečujejo, eko-tehnologija pa se po vlaganjih uvršča na tretje mesto, za biotehnologijo in programsko opremo. Priložnosti za podjetnike in inovacije so ogromne, saj je energetski trg trg z izjemno visoko vrednostjo. Temeljni problemi, ki so sploh usmerili pozornost na ekološko tehnologijo, so še vedno prisotni. Planet se še naprej segreva, populacija se še naprej veča, v naslednjih treh desetletjih naj bi presegla že 9 milijard, še posebej na Kitajskem in v Indiji.

Obstaja možnost, da bi tako imenovane »zelene« službe nekoliko ublažile recesijo, zelena oziroma okolju prijazna tehnološka industrija pa bo v boljših ekonomskih časih zagotovo imela še večjo podporo s strani podjetij in vladnih organizacij.

Vir: Fehrenbacher, Katie. Green Investing Is Tops in Silicon Valley. BusinessWeek, 12.11.2008

Datum 26.11.2008
Print