Naslov Internet pozitivno vpliva na najstnike

V ZDA so napravili v raziskavo o spletu in njegovem vplivu na najstnike. Gre za zelo obsežno raziskavo, ki je trajala 3 leta, vanjo pa so bili vključeni tako najstniki kot tudi njihovi starši. Bistvena ugotovitev: uporaba spleta, družbenih mrež ter igranje iger prek spleta so zelo pomembni elementi otrokovega razvoja.

Zgoraj naštete aktivnosti namreč otrokom pomagajo učenja računalniške pismenosti, ki je nujno potrebna za današnji svet. Najstniki se na internetu naučijo spletne komunikacije, brskanja, izdelave domače strani, uporabe elektronske pošte, izoblikujejo si svojo javno podobo. Gre za aktivnosti in znanja, ki so danes vzeta za samoumevna, kljub temu pa se jih je potrebno proučiti. To se doseže z uporabo spleta v mladih letih. Brez tovrstnega znanja bi imeli najstniki težave pri vsakdanjem življenju tudi v prihodnosti, saj so te veščine nujno potrebne za "normalno" življenje.

V raziskavi so opazili tudi velik digitalni razkorak med uporabniki in neuporabniki spleta. Določen razkorak pa je opazen tudi med tistimi, ki splet veliko uporabljajo (imajo dostop do spleta doma) in tistimi, ki do spleta dostopajo le pri prijateljih ter na javnih točkah.

Vir: Shiels, Maggie. Online time is good for teens. BBC News, 21.11.2008.

Datum 03.12.2008
Print