Naslov Mobitel je imel priviligiran položaj

Stanje na trgu ponudnikov mobilne telefonije bi bilo lahko precej drugačno kakršno je danes. Današnje stanje je namreč v veliki meri zaznamovalo podjetje Mobitel, ki je imelo na trgu veliko let premoč nad ostalimi konkurenti.

Razlog za to je tudi v tem, da je podjetje Mobitel v državni lasti, kar mu je velikokrat prineslo neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi podjetji s trga telekomunikacij. Eno izmed njih je tudi Digitel d.o.o.. Gre za podjetje katerega lastnik je bilo tudi največje ameriško telekomunikacijsko podjetje AT&T. Podjetje je začelo delovati leta 1994 in istega leta je bilo podjetje že pripravljeno na začetek poslovanja kot ponudnik mobilne telefonije. V tem letu je podjetje že vložilo prošnjo za izdajo dovoljenja za delovanje na področju telekomunikacij. Ministrstvo mu dovoljenja ni izdalo z obrazložitvijo, da je za to potreben zakon, ki je v veljavo stopil šele 3 leta kasneje.

Kljub temu, pa je Mobitel dovoljenje za uporabo signala GSM dobil že v začetku leta 1996 in to brez razpisa. Prvi razpis (za dve koncesiji) je sledil leto pozneje, ko sta se zanj potegovala Simobil in Digitel. Februarja 2008 je bila ena koncesija podeljena Simobilu, druga pa (po spreminjanju pravil med samim potekom razpisa) je ostala nepodeljena. Digitel se je sicer pritožil, vendar so bile vse pritožbe zavrnjene kot neutemeljene. Vmes se je govorilo celo o korupciji, podkupljeni naj bi bili državni uradniki, ki so podeljevali licence in postavljali razpisne pogoje.

Digitel se je zato odločil pravico iskati na sodišču. Nekaj tožb proti državi je že dobil, glavna pa je v teku. Znesek največje tožbe je 315 milijonov evrov, kar je vrednost četrtine trga, ki bi jo Digitel predvidoma zasedel, če bi koncesijo za opravljanje GSM storitev pridobil že leta 1995.

Vir: Šmid, Matej. Dosje Digitel in Mobitel. Monitor, september 2008.

Datum 09.12.2008
Print