Naslov Pri manjših podjetjih narašča uporaba IT

IDC ugotavlja, da se proračuni malih in srednje velikih podjetij za uporabo IT povečujejo. Podatek velja za celoten svet. 

V Srednji Ameriki bo v prihodnjih letih rast v segmentu IT malih podjetij povprečno dosegala 13,3 %, kar je več kot bo rast pri večjih podjetjih. Podobno visoko rast bodo zabeležile še Brazilija (15,7 %), Kolumbija (14,3 %) in Mehika (12,2 %). V ZDA je rast manjša, znaša namreč 6,2 %. Večji delež porabe sredstev v ZDA odpade na nakup strojne opreme. Na Azijskih trgih bo rast do leta 2011 okoli 9 %. Nekatere države bodo zabeležile zelo visoke rasti. Med njimi je Indija, ki bo v prihodnjih letih dosegla 16 %, rast, Vietnam bo dosegel 14,4 % rast, Kitajska pa 11 %. V srednji in vzhodni Evropi bo rast nekoliko nižja. 56 % vseh sredstev vloženih v IT so v letu 2006 zapravila srednje velika in mala podjetja.

V letu 2007 so srednje velika in mala podjetja v Sloveniji prispevala sredstva za skromnih 3,1 % trga. V prihodnjih letih naj bi se ta delež še zmanjševal, kar kaže na majhno zavest o poslovnem pomenu IT tehnologij. Poraba malih podjetij za nakupe IT se bo v letošnjem letu povečala za okoli 15 %, kar pomeni, da poraba v malih podjetjih raste za 15 odstotnih točk hitreje, kot na celotnem IT trgu. Podobno stanje je tudi v srednje velikih podjetjih, tu bo letošnja rast 14 %. Rast celotnega IT trga v Sloveniji je sicer 7,4 %.

Vir: Klanjščak, Boštjan. Mala in srednja podjetja vse večji IT porabniki. Moj mikro, september 2008.

Datum 16.12.2008
Print