Naslov Internet je revolucija v tem kako dojemamo svet

"Globalna recesija je predvsem priložnost za razvoj novih vsebin, novih storitev in novih načinov, kako medij približati porabniku" je povedala v intervjuju za Finance Milena Fornazarič.

Forznaričeva dodaja, da si porabniki jemljejo čedalje več nadzora nad procesom komunikacije, kar pomeni, da opravijo filtriranje med informacijami, da bi dobili le najpomembnejše, kar je še toliko bolj nazorno vidno v sferi oglaševanja v multimedijskem svetu, kjer postajajo aktiven element pri odločanju.

Uporabnik ima danes veliko več možnost izbire, ko pride do načina kako uporabljati medije, kot pa je bilo to nekoč. Sedaj je prišlo obdobje individualne suverenosti porabnika. Uporabnik je ozaveščen, oglaševalci odsevajo samozavest, tehnologije za dvosmerno komunikacijo pa spreminjajo način procesa delovanja oglaševalskih poslov.

Nekateri napovedujejo da bo rast digitalnih, mobilnih in interaktivnih oblik oglaševanja hitrejša kot rast tradicionalnih oblik tiska, neposrednega trženja in televizije. Danes imajo uporabniki več izbire za video zabavo, ne glede na to, ali imamo v mislih TV, osebne računalnike, igralne konzole ali mobilnike. Raziskave v več državah kažejo, da je TV med mladimoi šele podporni medij, saj mladi posvečajo internetu (spletne klepetalnice, forumi, igranje iger) primarno pozornost.

Rezultat osupljivega tehnološkega razvoja so socialne mreže, ki temeljijo na uporabi interneta (spletne klepetalnice, izmenjava video vsebine, avatarji), iz česar lahko potrdimo, da uporaba interneta še vedno raste hitreje kot uporaba katerega koli drugega medija. Hitra rast rabe osebnih računalnikov in razvoj svetovnih telekomov močno vplivata na različne segmente medijskih dejavnosti.

Dostop do novih tehnologij in bogatih vsebin so priložnost za medije, za novo kombinacijo obstoječih vsebin na več medijev. Tisk je dostopen na mobilnik, radio se je digitaliziral, televizija ponuja interaktivno prodajo, tu so tudi e-knjige.

Sedaj se tisk seli na internet, naklade padajo, oglaščevalci vs emanj vlagajo v klasične medije in iščejo bolj specializirane naslove, kot jih lahko ponujajo klasični dnevni časopisi. Čeprav je televizija najbolj priljubljen množični medij, oglaševalski prihodki televizijskim postajam padajo, naraščajo pa licenčnine in produkcijski stroški, prihodnost pa se kaže v digitalni televizji.

Forznaričeva še dodaja, da je internet revolucija v načinu dojemanja sveta in zmagali bodo tisti, ki bodo to razumeli.

Vir: Finance.net, 20.11.2008.

Datum 15.12.2008
Print