Naslov Čedalje več zlorab na spletu

Zlorabe na spletu so čedalje bolj pogoste. Ena izmed najnovejših ponuja "nakup identitete" neke druge osebe že za 100 evrov.

Skupina Get Safe Online ugotavlja, da je v nekaterih državah skoraj polovica uporabnikov interneta ogrožena, ker ne uporablja ustreznih obrambnih ukrepov, kakor so požarni zidovi ali posodobljeno protivohunsko programje, ki zna prepoznati škodljive vsiljivce. Velik problem so tudi preveč enostavna gesla ali njihovo ponavljanje.

Na nekaterih spletnihs straneh se da posamezne ukradene osebne podatke kupiti že za nekaj evrov, celoten paket pa se lahko dobi že za 100 evrov. Najbolj prodajane informacije so osebna imena, številke kreditnih kartic ter podatki s kartičnega magnetnega zapisa.

Zgoraj omenjena organizacija uporabnike spleta opozarja, da bi večino zlorab lahko rešili že s pomočjo večje osveščenosti o nevarnostih in le majhnim finančnim vložkom. Protivirusni programi niso učinkoviti, če jih ne posodabljamo redno. Poleg protivirusnih programov je potrebno imeti tudi programe, ki preprečujejo,  ki preprečujejo vohunske in »phishing« napade. Eno izmed oblik kraje identitete je že doživelo 15 % uporabnikov interneta. 17 % se jih zaveda, da so za to krivi tudi sami. 17 % jih je namreč priznalo, da so letos že kdaj odprli priponko v pošti neznanega pošiljatelja. Dve leti nazaj jih je tako ravnalo še 23 %, kar kaže na izboljšanje zavedanja o nevarnostih.

Vir: Ivanc, Staš. Identitete na prodaj že za sto evrov. Delo, 21.11.2008.

Vir Delo
Datum 16.12.2008
Print