Naslov Forum o upravljanju interneta

V Hyderabadu v Indiji se pod okriljem OZN te dni odvija tretje zasedanje IGF (Internet Governance Forum), ki se ga udeležujeta tudi predstavnika Direktorata za informacijsko družbo MVZT. Slovenija je v okviru predsedovanja Svetu EU zelo aktivno sodelovala pri pripravi tega foruma, ki je rezultat drugega Svetovnega vrha o informacijski družbi, ki je bil pred tremi leti v Tunisu. Predstavlja najbolj razširjen prostor za dialog med številnimi deležniki, ki so vpeti v procese, povezane z internetno organizacijo, upravljanjem, načrtovanjem, in zagotavljanjem enakopravne vključenosti. Udeležuje se ga preko 1500 predstavnikov vlad oziroma državnih administracij, zasebnega sektorja, nevladnih organizacij, industrije, akademskega okolja, civilne družbe in mednarodnih organizacij.

Na Forumu o upravljanju interneta so ključne teme odprtost  in razširjenost dostopa do interneta, prizadevanje za varnost in stabilnost interneta, kritični internetni resursi in kratkoročne razvojne novosti (na primer "internet stvari" in podobno). Rdeča nit je prihodnost svetovne organiziranosti interneta po septembru 2009, ko preneha veljavnost dogovora med ameriško vlado in ICANN (Internet Cooperation for Assigned Names and Numbers).

Udeleženci razpravljajo tudi o nujnosti odražanja multikulturnosti in večjezičnosti v internetu ter o podpori raznolikosti in odprtosti. Med trenutno najbolj kritičnimi problemi internetnih virov je na zasedanju izpostavljen hitro se bližajoči konec razpoložljivih internetnih IP naslovov in zelo počasen prehod k novemu protokolu IPv6. Zelo žive panelne diskusije se nanašajo tudi na svobodo izražanja, pravico zasebnosti, internet kot del splošnih človekovih pravic in podobno. Na vzporednih predavanjih je prikazanih nekaj odličnih primerov dobre prakse v posameznih okoljih.

Vir: MVZT, 5.12.2008.

Vir MVZT
Datum 08.12.2008
Print