Naslov Digitalni razkorak se zmanjšuje

Jeffrej D. Sachs, profesor ekomonije in direktor Inštituta Earth na Univerzi Komumbija, ugotavlja, da se digitalni korak po svetu vendarle zmanjšuje.

Najnovejše tehnologije kot so internet, mobilni internet ter podobne, postajajo čedalje bolj dostopne tudi širšim množicam. Razlog gre iskati v razvoju tehnologije, saj se zaradi njenega razvoja zmanjšujejo stroški za njihovo distribucijo, ne pa v okrepitvi državljanjske odgovornosti.

V razvijajočih se državah trgi mobilne telefonije ter interneta rastejo z nekoč nepredstavljivo hitrostjo. V veliko pomoč so daljnosežni sistemu za dostop do interneta, ki prav tako postajajo čedalje cenejši, hkrati pa je njihov doseg večji.

Eden izmed najbolj uspešnih primerov uporabe tehnologije je Indija. Država je odličen zgled za to, kako lahko zasebno-javno partnerstva na področju IKT odlično sodelujejo. V Indiji je trenutno okoli 300 milijonov imetnikov računov za mobilne telefone, njihovo število pa se mesečno poveča za osupljivih osem milijonov ali več. V Braziliji je takšnih imetnikov več kot 130 milijonov, v Indoneziji okoli 120 milijonov. Trg hitro raste tudi na celini z najbolj revnimi državami Afriki - imetnikov računov za mobilne telefone je tam že več kot 280 milijonov.

Avtor članka napoveduje tudi reforme v svetovnem izobraževalnem sistemu. Ta naj bi s pomočjo že aktualnih in prihajajočih tehnologij postal bolj povezan, v globalnem smislu. Obetajo se globalne predavalnice, predavanja bodo skupna. Nekateri koraki v to smer so že narejeni, univerza Columbia v New Yorku se je tako letos povezala v "Globalno predavalnico" z univerzami v Ekvadorju, Nigeriji, Veliki Britaniji, Franciji, Etiopiji, Maleziji, Indiji, Kanadi, Singapurju in na Kitajskem.

Vir: Jeffrey, D. Sachs. Digitalna vojna proti revščini. Finance, 19.9.2008.

Datum 23.12.2008
Print