Naslov Iskanje agentov preko spleta

Ena največjih varnostnih tajnih služb na svetu, CIA, je predlani na svoji spletni strani objavila besedilo, s katerim je v svoje vrste vabila vse tiste, ki bi se radi poizkusili v vohunjenju, piše Delo.

CIA je obenem želela odpraviti tudi mit o agentih tipa James Bond, saj je bilo v besedilu zapisano tudi, da nobeden od tistih, ki dela za CIO, ne vozi športnega avtomobila z vgrajenim smrtonosnim orožjem, za kandidate ni nujno obvladovanje borilnih veščin, itd. Test je kandidate razvrstil v več kategorij: »oseba, ki išče izzive«, »premišljeni opazovalec«, »zvedavi raziskovalec«, »pionir inovacij« ali »impresivni veliki um«. Zaposlovanje v obveščevalni službi se je razmahnilo po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Zaposlovanje v SOVI, vladni službi pod neposrednim nadzorom predsednika vlade, je pri nas praktično ustavljeno, v veljavi so nekateri kadrovski načrti, ki omogočajo prehajanje iz enega državnega organa v drugega.

Kljub zaostrenim varnostnim razmeram mora SOVA še zmanjšati svoj kadrovski sestav, zato verjetno ni dobro pričakovati, da bo tudi naša obveščevalna agencija kaj kmalu objavila na spletu podoben dokument kot CIA.

Vir: Hojnik, Žarko. Do tajnih agentov kar po spletu. Delo, 8.12.2008

Vir Delo
Datum 25.12.2008
Print