Naslov ZDA pretijo kiber grožnje

Združenim državam Amerike pretijo resne kiber grožnje, zato bi se morala ameriška administracija zganiti in organizirati center za kiber varnost, piše Business Week.

Ameriška komisija je izdala poročilo o varnostnih grožnjah v kibernetičnem prostoru, v katerem zaključujejo, da ZDA nujno potrebujejo novo obsežno kiber varnostno politiko, ki bo nadomestila zastarelo obstoječo. V poročilu so navedeni primeri napadov na različne finančne institucije, velike korporacije in vladne agencije, ki so se zgodili v preteklosti. Škoda, ki jo povzroči kibernetični napad, je realna, pri tem pa so strokovnjaki, ki so izdali poročilo, ciljali na lanske napade na različne ameriške vladne organizacije in oddelke. Zaradi kiber groženj je morala NASA uvesti e-poštne restrikcije pred izstrelitvami, pred kratkim pa naj bi bila na udaru tudi Bela hiša, katere omrežje so napadli neidentificirani kiber kriminalci. Ameriško vojsko je ob koncu leta napadla škodljiva programska oprema agent.btz, ki je vdrla v različna vojaška omrežja. Tovrstna programska oprema je izjemno težko izsledljiva, poleg tega pa težavo predstavlja tudi velikost napadenega omrežja, saj naj bi ameriška vojska imela kar 7 milijonov ranljivih elektronskih naprav.

Kiber varnost postaja izjemno pomembna, kiber grožnje pa niso samo grožnje nacionalni varnosti, temveč tudi ekonomski varnosti.

Vir: Epstein, Keith. U.S. is losing global cyberwar, Commission says. Business Week, 7.12.2008

Vir slike: www.sbi-secureit.com

Datum 29.12.2008
Print