Naslov V Estoniji bodo uvedli mobilne volitve

Estonija je v samem svetovnem vrhu, kar se tiče uporabe IKT tehnologij. To dokazujejo tudi s tem, da bodo kot prvi na svetu uvedli tudi možnost volitev prek mobilnih telefonov.

 

Novost bo na voljo na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2011. Tovrstna izbira voditeljev države seveda poraja nekaj vprašanj, ki so povezana predvsem z varnostjo. Uvedli bodo poseben volilni sistem za mobilne telefone, ki so ga že testirali. Za tovstno voljenje bo potreben tudi poseben čip, ki dokazuje istovetnost volilca. Stvaritelji sistema odvračajo dvome skeptikov v varnost sistema in trdijo, da gre za enega najbolj naprednih sistemov za avtentifikacijo digitalnih podpisov.

Kljub temu se pojavljajo dodatni dvomi v sistem: predvsem je izpostavljen problem kraje mobilnega telefona na dan volitev, ki bi lahko vplival na končni rezultat volitev. Morda bi zgledu uvedbe "mobilnih volitev" lahko sledila tudi Slovenija, saj ima država za to prav gotovo dobre možnosti. Posebej, ker ima v lasti največjega mobilnega operaterja.

Vir: Information Week, 12.12.2008.

Datum 02.01.2009
Print