Naslov Najstniki z lahkoto razkrivajo svoje spolne navade

Več kot polovica najstnikov  nima težav, če se na spletnih straneh MySpace ali Facebook  znajdejo v povezavi s spolnostjo ali drogami, vse dokler nekatere to ne stane priložnosti za službo, piše Reuters.

 

Težava je, ker se večina na zaveda kako zelo javna so ta socialna omrežja, je povedala pediatrinja Dr. Megan Moren  iz Seattla.

Dr. Megan Moreno in Christakis sta izvedla dve študiji, v prvi sta analizirala 500 naključno izbranih profilov na MySpace med 18-letniki v letu 2007.

V 54% primerov ,javnosti dostopnih profilov, sta raziskovalca preverila stanje visoko resnega vedenja: 41% vpisanih je omenilo zlorabo substanc, 24% spolno vedenje in 14% jih je omenilo nasilje.

V drugi študiji sta strokovnjaka analizirala 190 posameznikov med 18-20 leti, katerih račun na MySpace je kazal na riskantno vedenje. Polovici sta poslala sporočilo od t.i. "Dr. Meg" iz profila Dr. Moreno (na MySpace). Sporočilo je opozarjalo na tveganja zaradi razkrivanja osebnih zadev na spletu, hkrati pa je ponujalo povezavo na spletno stran, ki ponuja informacije o testiranju za spolne prenosljive bolezni.

Dobre 3 mesece po poslanem sporočilu je mnogo mladih "zbrisalo" sporočila o spolnih in substančnih zlorabah in poostrilo varnostne kontrole.

Email je imel največji učinek na približno 14% profilov, v skupini ki je prejela sporočilo, v primerjavi s 5,3% osebami s profili iz skupine, ki ni prejela sporočila.

Christakis je dejal, da izpostavljanje spolnih informacij o posamezniku na spletu lahko izpostavi najstnika in ta postane zanimiv za spolne prestopnike. Prav tako pa te spletne strani lahko pregledujejo delodajalci in univerze.

Vir:Elsner, Alan in Fox, Maggie: Many teens display risky behaviour on MySpace; study. Reuters, 6.1.2009.

Vir slike: MySpace.com

Datum 08.01.2009
Print