Naslov E-volitev pri nas še ne bomo kmalu dočakali

Za spremembo volilne zakonodaje je pri nas potrebna dvotretjinska večina, ki bi omogočila spremembo zakona, ki bi državljanom omogočala tudi elektronski način udeležbe na različnih volitvah, piše Moj mikro.

E-volitve so pika na i v vrsti prizadevanj za oblikovanje državljanom namenjenih e-storitev in vrhunec njihovega sodelovanja v demokraciji. Ko je sistem enkrat vzpostavljen, je omogočeno tudi hitrejše izvajanje referendumov in omogočanje interakcije med volivci in politiki. Morda se politiki bojijo, da bi udeležba e-volivcev močno vplivala na drugačne rezultate volitev, čeprav že estonski primer kaže, da e-volitve udeležbe niso drastično povečale. Javno sicer politiki bolj govorijo o skrbi za varnost in možnostih zlorab, vendar pa so s pravimi tehnologijami in pristopom e-volitve lahko zelo varne. Kljub temu, da se je potihem že govorilo o uvedbi e-volitev, jih pri nas še nismo videli. Aplikacije za varno izvedbo e-volitev obstajajo, tehnologij je na izbiro kar precej, pravniki morajo spremeniti zakonodajo, informatikom verjetno tovrstno delo ne bi bilo odveč, vendar pa morajo vso zadevo vendarle potrditi politiki.

E-volitve bomo po avtorjevem mnenju pri nas dobili šele takrat, ko jih bo uvedla že polovica članic EU in bo vsak nepoučeni človek vedel, da so e-volitve varne, novi ministrici pa predlaga izdelavo popolnega sistema e-volitev v okviru pilotskega projekta.

Vir: Kodelja, Marjan. E-volitev še lep čas ne bo! Moj mikro, 22.12.2008

Datum 15.01.2009
Print