Naslov Vreme in internet

Napovedovanje vremena je kompleksna znanost, ki danes v celoti temelji na zmogljivih računalniških modelih, piše Moj mikro.

Prognostiki nerazumljive računalniške rezultate modelov prevedejo v razumljivo govorico, kar običajni ljudje slišimo kot "jutri bo delno oblačno". Meteoalarm pa je nova, dodatna pot za obveščanje javnosti, ki obvešča predvsem o ekstremnih in nepredvidenih vremenskih pojavih. Trenutno so dovolj zanesljive napovedi možne za dva do pet dni vnaprej. Po pridobivanju podatkov sledi meteorološka analiza, prognostik pa dobi v roke rezultat modela v obliki prognostičnih kart, ki služijo kot osnova za oblikovanje vremenske napovedi, ki nam jo predstavljajo na televiziji. Slovenska meteorološka služba za napovedovanje vremena uporablja regionalni numerični model ALADIN/SI. Napovedi omenjenega modela za področje Slovenije si lahko ogledate tukaj. Evropska spletna stran Meteoalarm je bila oblikovana na pobudo meteorologov iz evropskih državnih meteoroloških služb, glavni namen pa je obveščanje in opozarjanje lokalnega prebivalstva in potnikov na vreme, ki je lahko nevarno ali ogrožujoče. Označbe so opisne in grafične, stopnja nevarnosti pa je ponazorjena z barvnim opozorilom, ki je povezan z učinkom vremenskega pojava na določenem področju. Slovenija je razdeljena na pet področij glede na vremenske značilnosti. Slovenija je bila s svojo spletno stranjo Vreme.si ena prvih v Evropi, uporabnikom pa omogoča pridobivanje informacij v formatu XML ali RSS.

Napovedovanje vremena je že zelo staro, največji napredek pa je bil dosežen v dvajsetem stoletju, ko je bila prvič predstavljena možnost napovedovanja s pomočjo matematike. Šele računalniki so omogočili oblikovanje kompleksnejših numeričnih modelov in posledično tudi natančnejše napovedovanje vremena.

Vir: Kodelja, Marjan. Padale bodo "skale", ne toča! Moj mikro, 4.12.2008

Datum 20.01.2009
Print