Naslov Merjenje spletnega obiska je zelo pomembno

Temeljni pogoj za oglaševanje je natančno merjenje obiska spletnih strani, ki ga lahko opravimo na dva načina: s pomočjo telefonskega merjenja ali prek spleta s temu namenjeni programi, ki delujejo na sami spletni strani ali na strežnikih. Velikokrat se uporablja tudi obe metodi združeno.

Temeljni problem pri merjenju obiska in drugih kazalcev spletnih strani je v tem, da so posamezne raziskave med seboj neprimerljive. Uporabljajo namreč različno metodologijo merjenja, kar pomeni, da posamezne statistike med seboj močno odstopajo. Najboljši način za primerjanje statistik obiska med različnimi spletnimi stranmi je tako s pomočjo enakih raziskav. 

Za merjenje obiska je na voljo kar nekaj programov. Večina jih je brezplačnih, pri nekaterih je potrebno za dostop do naprednih funkcij doplačati. Pri nas je eden izmed najbolj priljubljenih programov Google Analytics. Gre za zelo napredno orodje za merjenje obiska spletnega prometa, ki je uporabnikom Googlovih storitev na voljo brezplačno. Program omogoča napredne analize, hkrati pa je integriran z Googlovim oglaševalskim programom za založnike in oglaševalce, kar omogoča mnoge napredne funkcionalnosti ter analizo uspeha oglaševalskih akcij.

Vir: Mesojedec, Uroš. Analiza pa taka. Monitor, november 2008.

Datum 11.01.2009
Print