Naslov Google ni velik onesnaževalec?

Pred časom je javnost razburila raziskava ameriškega fizika, v kateri ugotavlja vpliv uporabe interneta na onesnaževanje okolja z ogljikovim dioksidom. 

 

Glavna in najbolj udarna ugotovitev raziskave je bila, da se pri enem iskanju z Googlovim iskalnikom v okolje sprosti okoli 7 gramov ogljikovega dioksida, kar je pol toliko, kot ga nastane pri vrenju vode za skodelico čaja. V dneh po objavi ugotovitev raziskave se je na avtorja raziskave vsul plaz očitkov glede ugotovitve. Izkazalo se je, da znanstvenik v svoji raziskavi Googla sploh ne omenja v tem kontekstu ter da povzetek raziskave, objavljen v nekaj sto svetovnih medijih, ni točen. 

Drži pa podatek iz raziskave, da se v vsaki sekundi brskanja po spletu v povprečju v okolje sprosti okoli 20 miligramov ogljikovega dioksida. Google je v odzivu na članek sicer izrazil strinjanje s trditvami, vendar meni, da so pretirane. Za eno spletno iskanje naj bi po njihovem serverji delovali le nekaj tisočink sekunde, kar pomeni sproščanju okoli 0,2 g ogljikovega dioksida.

Trditev o Googlu je bila tako le izmišljotina za katero je ameriški fizik že zahteval opravičilo.

Vir: Černi, Lidija. P. Fizik trdi, da Googla sploh ni omenjal. Mladina, 14.1.2009.

Datum 23.01.2009
Print