Naslov Naslednja generacija širokopasovnega dostopa v Veliki Britaniji

Velika Britanija ima precej visoko stopnjo pokritja in penetracije širokopasovnega interneta, nekatere konkurenčne države pa so že začele z uporabo interneta nove generacije, ki omogoča še hitrejši dostop.

Prve ponudbe širokopasovnega dostopa so se v Veliki Britaniji pojavile leta 1999 in Velika Britanija je sprva zaostajala za konkurenco po pokritosti in uporabi. Sedaj ima širokopasovno dostop v Veliki Britaniji dobra polovica gospodinjstev. Pojavljajo se določene težave, saj se uporabniki pritožujejo, da njihova storitev ni takšna, kot jo oglašuje ponudnik, torej da hitrosti dostopa niso ustrezne. Težava je tudi zanesljivost. Vedno več držav se zateka k novi generaciji dostopnih tehnologij, med katerimi so posebej priljubljena optična vlakna. Sicer je potrebe po novih tehnologijah težko kvantificirati ter ugotoviti njihove potencialne koristi, ki naj bi se skrivale predvsem v potrošniških in poslovnih storitvah, koristi pa naj bi bile tudi socialne in ekonomske narave. Evropa je pred Veliko Britanijo že v prednosti kar se tiče optičnih vlaken oziroma interneta, ki uporablja nove tehnologije.

Uporaba novih tehnologij, predvsem optičnih vlaken, bi lahko povečala britansko konkurenčnost, paziti pa je potrebno, da se zaradi novih tehnologij digitalni razkorak med mestnimi območji in podeželjem ne bo povečal.

Poročilo >> (pdf, 120 KB, en)

Vir: UK Parliament, april 2008

Vir UK Parliament,
Datum 09.02.2009
Print