Naslov Spletne igre

Na javnih mestih videvamo sem pa tja ljudi, ki imajo prenosnik na kolenih in pregledujejo elektronsko pošto, ali pa urejajo kak dokument, se pa pojavljajo tudi ljudje, ki pač strmijo v nekaj kar je videti kot računališka igrica, piše Delo.

Danes igre ločimo na tiste, ki jih namestimo na računalnik in komunicirajo z oddaljenim strežnikom, in tiste, ki potekajo znotraj strežnika. Najbolj znana je igra Travian, ki jo igra od leta 2004 že več kot 3 milijone ljudi.

Te igre niso nič drugega kot na pogled kompleksne spletne aplikacije, v ozadju pa so le zmogljivi strežniki z bazo podatkov in veliko število matematičnih operacij, ki jih nato atraktiven uporabniški vmesnik spletne strani prikazuje kot moč vojske, razvoj in širnjene mesta in razvoja, infrastrukture.

V preteklih letih se je zvrstilo kar nekaj posnemovalcev, kot je recimo Ikariam. Ker je na internetu danes vse poslovanje, tudi pri tej igri ni nič drugače, saj je potrebno za napredovanje (ki je hitrejše od drugih) uporabiti posebno valuto "ambrozijo", za katero plačamo s pravim denarjem. Po ugotovitvah v slovenskem Ikariamu ta sistem igranja igra 100 do 200 igralcev, ki na mesec porabijo 10-20 evrov.

Vendar se tu postavlja vprašanje kje je meja med obsedenostjo in zabavo? Namreč vse več je ljudi, ki večkrat dnevno ždijo na internetu, tudi med delovnim časom, in gradijo svoje imperije, v igri.

Vir: Švarc, Artur. Kratek čas za dolgo. Delo, 2.2.2009.

Vir Delo
Datum 11.02.2009
Print