Naslov Potrošniki zaskrbljeni za svojo varnost in zasebnost pri mobilnem oglaševanju

Oglaševalci in podjetja, ki se ukvarjajo z mobilno telefonijo, upajo na cvetoč začetek oglaševanja na mobilnih telefonih, vendar se z vprašanji o zbiranju podatkov že oglašajo skupine za varstvo potrošnikov, piše BusinessWeek.

Center za digitalno demokracijo je skupaj s civilno skupino PIRG v ZDA vložil pritožbo glede mobilnih oglaševalcev, ki bi morali po njihovem mnenju potrošnikom razkriti, katere podatke o njih se zbira in za katere namene točno se jih uporablja. Mobilni telefoni so za oglaševalce pravi vir zlata, saj lahko na osnovi uporabe mobilnega telefona nekoga dodobra spoznamo in identificiramo. Oglaševalci morajo sicer za zbiranje podatkov o uporabnikih pridobiti dovoljenje, vendar pa se interesne skupine pritožujejo, da je to privoljenje pogosto skrito v drobnem tisku, medtem ko se uporabnik prijavi za posredovanje informacij o najnovejših športnih dogodkih in rezultatih. Predstavniki tržnikov trdijo, da industrija dela aktivne korake za zaščito zasebnosti s pomočjo dobrih praks, vendar pa bi morali storiti več, saj mobilno oglaševanje postaja vedno bolj sofisticirano. Med predlaganimi rešitvami je tudi sistem pritožb, ki bi jih uporabniki lahko uporabili v primeru, da bi menili, da se kršijo njihove pravice zasebnosti. Oglaševalci imajo z novimi tehnologijami možnost pridobivanja vedno večjih in bolj relevantnih podatkov, med katerimi so tudi lokacija in podatki o obnašanju uporabnikov.

Uporabniki so seveda zaskrbljeni, saj imajo že samo ponudniki storitev o njih veliko podatkov, vendar pa strokovnjaki pravijo, da ponudki podatke uporabljajo še najmanj oziroma na zelo konzervativne načine.

Vir:

Green, Heather. Spies in your mobile phone. BusinessWeek, 13.1.2009

Datum 25.02.2009
Print