Naslov Spletna socialna omrežja so konkurenca iskalnikom

Spletna socialna omrežja predstavljajo grožnjo spletnim iskalnikom, saj prevzemajo vlogo vrat v svetovni splet, piše BusinessWeek.

Pred časom se je zdelo, da bodo štiri podjetja za vedno dominirala svetovnemu spletu: Google, Yahoo!, Microsoft in AOL. Skupaj so ta podjetja mesečno privabila več kot 100 milijonov uporabnikov, predstavljala pa naj bi tudi 90 % oglaševalske pogače. Sedaj so ta podjetja dobila konkurenco v obliki spletnih socialnih omrežij. Facebook je s pomočjo različnih ustvarjalcev postal skoraj svet zase. Največje spletno socialno omrežje, ob koncu leta 2008 naj bi ga uporabljalo 140 milijonov ljudi, ponuja ogromno storitev, e-pošto, instantno komuniciranje, objavljanje fotografij in videoposnetkov. V partnerstvu z Amazonom ponuja tudi nakupovalne aplikacije, ki omogočajo nakupovanje, ne da bi zapustili Facebook. Vedno več je tudi aplikacij, ki so namenjene mobilnemu dostopu, kar omogoča še bogatejšo uporabniško izkušnjo. Omrežja rastejo eksponentno in privabljajo uporabnike vseh starosti. Pomemben pa je tudi podatek, da uporabniki na omrežjih preživijo vedno več časa in postajajo tako vedno bolj vključeni v aktivnosti. Sedaj vse vedno bolj stremi k socialnemu spletu, k povezovanju različnih platform in uporabnosti na različnih nivojih.

Pojavlja se tako imenovani socialni meta splet, ki bo v prihodnosti najverjetneje temeljito preoblikoval in reorganiziral svetovni splet, kot ga poznamo danes.

Vir: Rayport, Jeffrey F. Social networks are the new web portals. BusinessWeek, 21.1.2009

Datum 26.02.2009
Print