Naslov Vaša osebnost na svetovnem spletu

Danes se pogosto dogaja, da lahko na spletu preberemo marsikaj zanimivega o znanih osebnostih, morda celo najdemo kakšne zapise o sebi, zgodbe v blogih, in vse bo ostalo na spletu, piše Mag.

 

Če želite videti kako je vaša osebnost videti na svetovnem spletu, preprosto vpišite svoje ime in priimek v Google in dobili boste zadetke, morda boste celo presenečeni.

Vse pogosteje se namreč tudi dogaja, da delodajalci pri razpisovanju prostih delovnih mest prijavljene kandidate preverijo na spletu, in tako lahko marsikoga spletni zapisi (bodisi njegovi bodisi o njem) stanejo zaposlitve.

Portal ExecuNet je leta 2005 podal podatke, da je le 26 % anketiranih ameriških zaposlitvenih rekrutov zavrnilo morebitne delavce zaradi rezultatov, ki so jih dobili pri raziskovanju na spletu. Leta 2007 je ta delež znašal že 43 %. Tudi število delodajalcev, ki preverjajo kandidate za delovno mesta, se je močno povzpelo, leta 2005 je delež znašal 75 %, leta 2007 pa že 83 %. Praksa raziskovanja po spletu o preteklosti kandidatov za delovna mesta je v ZDA pogostejša, toda tudi domači poznavalci so mnenja, da se stvar udejanja tudi že pri nas.

 

Nepoznavalci morda menijo, da bi s pomočjo iznajdljivih računalniških hekerjev "počistili" podatke  o sebi na spletu, vendar se motijo. Podatki imajo namreč ponavadi varnostne kopije. Da bi vaše negativne osebnostne lastnosti, ki so izpostavljene na spletu,  trajno izbrisali že obljubljajo nekateri tuji spletni servisi kot recimo: ReputationDefender.com ali pa RemoveYourName.com. Osnovni paket servisa pri slednji vam jamči, da vam za 730 evrov odstranijo negativne informacije o vas s prve strani zadetkov na Google.com. Za skoraj 3000 evrov pa vam jih naj bi odstranili s prvih treh strani med zadetki na Googlu, MSN, Yahoo in AOL. Če želi isto storitev podjetje, potem bo moralo odšteti 5870 evrov za najnaprednješi paket, to je odstranjevanje negativnih podatkov o podjetju s prvih treh strani zadetkov.

 

Vir: Delić, Anuška. Dokler vas smrt ne loči. Mag.si, 30.3.2009.

Vir Mag
Datum 01.04.2009
Print