Naslov Na internetu bi lahko zmanjkalo prostih IP naslovov

Obstoječi sistem dodeljevanja spletnih naslovov, ki je v uporabi od prve globalne širitve interneta, bi se v prihodnjih letih lahko soočil s pomanjkanjem IP številk, piše CNN.

Ozko grlo četrte izvedenke internetnega protokola (IPv4) je potencialna nevarnost, saj bi svetovni splet lahko postal žrtev svojega lastnega uspeha, je ugotovitev profesorja Edelmana iz institucije Harvard Business School.

Protokol IPv4 odjemalcem na osnovi približno štirih milijard kombinacij dodeli edinstveno IP številko, vendar prostih mest počasi zmanjkuje. Vzpostavitev prostega trga naslovov, ki niso v uporabi, je začasna rešitev, ki jo predlaga Edelman. Primeren tržni mehanizem bi lahko pripeljal do učinkovite alokacije virov in spodbudil prehod na standard IPv6. Slednji predstavlja dolgoročno rešitev, toda tehnični zapleti in prehodu nenaklonjena podjetja lahko implementacijo odložijo za več let.

V začetnem obdobju interneta so bili določenim podjetjem dodeljeni zelo široki razponi IP številk. Do danes se je obseg teh podjetij zmanjšal, ali so celo propadla, zato določeni naslovi niso v uporabi. V primeru, da bi nova podjetja imela težave s pridobitvijo dovolj velikega obsega naslovov, bi to pomenilo oviro pri vstopu na trg in zagotavljanju konkurence. Če bi tranzicija na protokol IPv6 potekala brez zapletov, je povprečni uporabniki interneta ne bi smeli niti opaziti, v nasprotnem primeru pa lahko pride do posledic na kvaliteti in ceni internetnih storitev, še ocenjuje Edelman.

Vir: Walker, Peter. Could the Internet run out of space? CNN, 28.3.2009.

 

Vir slike: www.it.unr.edu

Vir CNN
Datum 03.04.2009
Print