Naslov Novinarska konferenca za Dneve slovenske informatike 2009

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ljubljana, 8. april 2009 – Danes je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala novinarska konferenca za konferenco Dnevi slovenske informatike 2009. Letošnja konferenca DSI bo potekala od 15. – 17. aprila 2009 v kongresnem centru Grand Hotela Bernardin v Portorožu. Na tiskovni konferenci so DSI 2009 predstavili g. Niko Schlamberger, predsednik Slovenskega društva INFORMATIKA, predsednik programskega sveta dr. Marjan Krisper iz Fakultete za računalništvo in informatiko, predsednik programskega odbora dr. Marko Bajec iz Fakultete za računalništvo in informatiko, predsednik organizacijskega odbora mag. Sašo Novaković, IPMIT d.o.o., ter predstavnik velikega pokrovitelja konference, podjetja Prompt d.o.o., g. Danilo Veberič.

Niko Schlamberger je predstavil delovanje Slovenskega društva INFORMATIKA in njegovo zgodovino ter namen konference, ki jo društvo letos organizira še šestnajstič. Poudarek konference je predvsem na predstavitvi rešitev in dosežkov s področja informatike v Sloveniji, hkrati pa lahko svoje dosežke primerjamo tudi z drugimi koordinatami zemeljske oble, saj vsako leto gostimo tudi tuje predavatelje. Pomembno poslanstvo tako društva kot konference je promoviranje strokovne odličnosti, kar se kaže skozi vsako leto podeljena priznanja društva, letos pa še dodatno preko podelitve „i-nagrade” za najboljši IKT projekt.

 

Dr. Marjan Krisper je predstavil rdečo nit konference (Z inteligentnimi sistemi do strateške prednosti), ki predstavlja programsko vodilo same konference. Zakaj inteligentni sistemi? Dr. Krisper je povedal, da je v zadnjih 10 letih operativna informatika v javnem sektorju in poslovnih sistemih dosegla zavidljiv nivo. Inteligentni sistemi so novost v praksi, čeprav je to znanstvena disciplina z visoko uporabo računalnikov. Z njimi se dviga kakovost podpore odločanju z uporabo najrazličnejših metod. Glede na to, da te dni marsikdo govori o krizi, lahko konferenco DSI 2009 vidimo kot priložnost pokazati, da ima Slovenija zavidljiv nivo strokovnih znanj in je sposobna razvijati kakovostne visokotehnološke rešitve.

Dr. Marko Bajec je povedal, da je letos kar 60% prispevkov prispelo s strani avtorjev iz gospodarstva, kar je še toliko bolj pomembno, ker je konferenca strokovno naravnana. Vse prispevke je pregledal programski odbor, saj želimo zagotoviti kakovost in strokovnost prispevkov. Prispevki tako ali drugače sledijo rdeči niti letošnje konference, ki je „Z inteligentnimi sistemi do strateške prednosti”. Urnik letošnje konference tako sestavlja skoraj 100 predavanj v sekcijah, 2 plenarni predavanji, 2 vabljeni predavanji, 6 predstavitev pokroviteljev, 2 okrogli mizi in 2 delavnici.

 

Častna govornika letošnje konference bosta predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je častni pokrovitelj konference, in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Gregor Golobič. Na letošnji konferenci se želimo posvetiti višjim ravnem informacijske podpore, to je informacijskim sistemom, ki podpirajo taktično in strateško raven v poslovnih sistemih in jim pogosto rečemo kar poslovna inteligenca. Zanimali nas bodo tudi inteligentni sistemi in rešitve, ki zahtevajo uporabo metod s področja umetne inteligence. O slednjem nam bo predaval akademik profesor dr. Ivan Bratko iz Fakultete za računalništvo in informatiko, svetovno znani profesor s področja umetne inteligence. O vlogi inteligentnih sistemov v sodobni informatiki bomo razpravljali tudi na posebni okrogli mizi, kjer bomo soočili mnenja razvijalcev takšnih rešitev, raziskovalcev ter končnih uporabnikov tehnologij. Posebne pozornosti bo gotovo deležna tudi druga okrogla miza, kjer bomo predstavili vlogo interneta pri zadnjih ameriških volitvah. Kakšen vpliv je imela tehnologija na zadnjih volitvah, bomo slišali tako rekoč iz prve roke, saj se bodo omizja udeležili tako predstavniki ameriške ambasade pri nas kot tudi ključni akterji neposredno iz State Departmenta v Washingtonu. Pričakujemo tudi zanimivo predavanje prof. dr. Chrisanthi Avgerou iz londonske fakultete za ekonomske in politične znanosti (The London School of Economics and Political Science), ki bo spregovorila o informacijskih sistemih in inovativnosti ter tako vsebino svojega predavanja posvetila evropskemu letu inovativnosti.

 

Kot je povedal dr. Bajec, smo prejete prispevke letos razvrstili v devet tematskih sklopov, ki pokrivajo praktično vsa področja informatike, od strategije informacijske družbe, pa do konkretnih informacijskih rešitev. Dodatno smo prispevke razvrstili po dejavnosti in oblikovali bloke predavanj na temo informatike v finančnih inštitucijah in informatike v javni upravi. Kot je sedaj že tradicija, v okviru konference organiziramo tudi študentsko sekcijo, v okviru katere se bodo mladi informatiki pomerili s svojimi dosežki.

Mag. Sašo Novaković je predstavil organizacijski vidik konference. Letos na konferenci pričakujemo okoli 400 udeležencev iz več kot 100 podjetij in institucij. Namen organizatorjev je poskrbeti za optimalno organizacijo in pripravo konference, kakovosten dogodek ter zadovoljne udeležence konference. Poleg samega seminarskega dela bodo konferenco popestrili tudi zanimivi družabni dogodki, kjer bo veliko možnosti za neformalna srečanja udeležencev. Prvi večer konference bo popestrila skupina Rock Partyzani, vodena degustacija vin MonteMoro in kolo sreče Grand Casinoja Portorož, drugi večer pa udeležence čakata večerja na ladjici in after-party. Oba večera nam bodo družbo delali tudi mojstri stand-up komedije iz skupine Komikaze.

 

Hkrati letos na konferenci DSI uvajamo novost – podelitev nagrade za najboljši projekt s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), s katero Slovensko društvo informatika spodbuja in promovira inovativnost, uspešnost, učinkovitost ter kakovost projektov na področju informatike. Organizatorji pričakujemo, da bo podeljevanje nagrade postalo tradicija kot so tradicija tudi Dnevi slovenske informatike.

 

Pomen dogodka je še okrepljen z dejstvom, da sta letos konferenci dodelila kreditne točke Arhiv Republike Slovenije in Slovenski inštitut za revizijo.

 

G. Danilo Veberič iz podjetja Prompt je predstavil razloge podjetja za pokroviteljsko sodelovanje na DSI. Zanje je pomembno dejstvo, da je konferenca DSI največje neodvisno strokovno srečanje slovenskih informatikov, ki je množično obiskano in ga želijo finančno podpreti, hkrati pa se želijo tudi sami predstaviti na IT področju. Njihova dejavnost je v povezavi z rdečo nitjo letošnje konference, saj delujejo na področju inteligentnih sistemov za nadzor infrastrukture v IT centrih. Prikazati želijo namreč infrastrukturne rešitve, s katerimi lahko drastično zmanjšamo porabo energije v IT centrih.

 

Več informacij o konferenci najdete na spletni strani http://www.dsi2009.si/

 

S konferenco želimo z novimi spoznanji in dogajanjem v praksi seznaniti čim več slovenskih informatikov in uporabnikov. K uspešni pripravi dogodka so seveda pripomogli tudi pokrovitelji, katerim se zahvaljujemo za njihovo sodelovanje in pomoč.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi Gospodarski zbornici Slovenije za gostoljubnost in pomoč pri organizaciji novinarske konference.

 

Vir: SID

 

 

 

Vir Slovensko društvo Informatika
Datum 08.04.2009
Print