Naslov PSPP

Večina slovenskih študentov iz družboslovja je že imela opravka s programov SPSS (Statistical Package for Social Sciences), ko so delali kakšne statistične analize podatkov iz anket.

Program ima kar nekaj prednosti, seveda ima tudi slabosti, kjer izpostavljamo počasnost programa, predvsem pri večjih datotekah, vendar to sploh niti ne pride do izraza, saj je večina družboslovnih statističnih datotek majhnih. Poleg tega je slabost tudi previsoka cena programa in dejstvo, da program lahko le najameš ter da ne gre za odprto kodni program (torej ga uporabniki Linuxa ne morajo uporabljati).

Kot alternativa SPSS pa nastopi SPSS klon, ki ga je leta 1998 Ben Pfaff sprva poimenoval FIASCO (Fiasco Implements Accurate Statistical Computations oziroma Fiasco Is An SPSS Copy) in šele nato PSPP. Program danes, po mnogih letih zatišja, zelo spominja na SPSS, bere tako .SAV kot tudi .SPS datoteke, nima težav z velikimi datotekami, je hiter, brezplačen in ponuja časovno neomejeno uporabo, poleg tega pa ponuja tudi že grafični vmesnik. Avtorji sicer že načrtujejo tudi uvoz podatkovnih datotek programa SAS, vendar to še ni preneseno v prakso.

 

Tekstovni PSPP zna risati tako grafe in tabele v HTML in PostScript formatu, v grafičnem vmesniku pa to še ni implementirano in se rezultati analiz izpisujejo samo v tekstovni obliki.

 

Vir: Kovačič, Matej. PSPP. Slo-Tech, 30. marec 2009.

Vir slike:  gnu.org

Datum 10.04.2009
Print