Naslov Na internetu vse več mobilnih storitev, vendar jih uporabniki uporabljajo razmeroma redko

Raziskave kažejo, da uporaba mobilnih storitev ne dosega potenciala tega področja, piše Moj mikro.

 

Najpogostejši razlogi za to so cene storitev in naprav, majhni zasloni slednjih ter nepredvidljiva hitrost. Mobilni uporabniki predstavljajo približno 30 % vseh uporabnikov interneta, za domače uporabnike pa naj bi eno izmed verjetnih glavnih ovir uporabe mobilnih storitev predstavljalo plačevanje dveh naročnin internetnega dostopa.

Kažejo se potrebe po odprtih telekomunikacijskih sistemih, ki omogočajo hitro vpeljavo in podporo različnih tipov storitev. Operaterji naj bi v bodoče poleg nudenja storitev tudi skrbeli za zadovoljstvo uporabnika. V bodočem letu se predvideva porast storitev geopozicioniranja, pri uporabi novih storitev pa se operaterji zanašajo predvsem na populacijo od 15 do 30 let.

Nove oblike video komunikacije naj bi bile prek navidezne prisotnosti (telepresence) bližje realnosti. Omogočale bodo sestanke, kjer bi bila npr. polovica udeležencev fizično prisotnih, ostali pa bi prisostvovali prek videokonferenčnih sistemov. Napovedi kažejo, da naj bi delež video prometa v nekaj letih tudi na ta račun iz 10 % zrasel na približno 30 %.

Bodoče trende na področju telekomunikacij pogosto napovedujejo poslovna okolja, saj so ta v začetni fazi za določeno storitev pripravljena plačati več, poleg tega pa omejena velikost tovrstnih okolij omogoča lažji nadzor.

 

 

Vir: Moj mikro, 24. marec 2009.

Vir slike: psfk.com

Datum 22.04.2009
Print