Naslov Napoveduje se upad oglaševanja v Sloveniji in svetu

ZenithOptimedia namreč poroča, da se bodo globalni izdatki za oglaševanje letos zmanjšali za 6,9 odstotka, v Sloveniji pa okoli 5,4 %. Največji upad naj bi doletel tiskane medije (12 %). V svetovnem merilu naj bi bil ta trg vreden dobrih 80 milijard evrov. Skupno bodo tako imeli časopisi skoraj četrtinski delež v oglaševalskem kolaču. Delež televizije bo še vedno najpomembnejši, saj bo obsegal skoraj 39 % vsega oglaševanja. Padec TV oglaševanja bo okoli 5,5 %.

Ocene Optimedie kažejo, da bodo zrasli izdatki za oglaševanje na spletu, rast naj bi bila skoraj 9 %. Svetovni internetni oglaševalski trg naj bi bil tako velik dobrih 40 milijard evrov kar pomeni, da bo internet prehitel oglaševanje v revijah.

Podali so tudi ocene za Slovenijo. Izdatki za oglaševanje do konca leta pri nas bodo letos dosegli 506 milijonov evrov bruto, kar je 5,4 odstotka manj kot lani. To pomeni, da prvič v desetih letih ne bomo priča povečanju oglaševanja glede na preteklo leto. V preteklih dveh letih je bila rast okoli 20 %. Največji upad bo doživelo oglaševanje v časopisih (21 %), velik padec bo zabeležilo tudi oglaševanje na prostem ter v kinu. Napoveduje pa se rast oglaševanju na televiziji (minimalna, 0,3 %), radiu (4,8 %) ter na internetu. Tu je napovedana rast največja in sicer kar 31,6 %.

Če bodo ocene obveljale, to pomeni, da bo imela televizija 59 % delež, oglasi v časopisih skoraj 17 % delež, revije 8,3 % delež, radio 4,3 % delež ter internet 4,9 % delež v oglaševalskem kolaču.

Vir: Finance, 15.4.2009.

Datum 23.04.2009
Print