Naslov Razvijanje programske opreme v Slovenije je težko

V prilogi Financ FT so objavili intervju z direktorjem podjetja Gama System.

Gre za visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvijanjem dokumentarnih sistemov. V intervjuju je direktor izpostavil težak položaj v katerem se nahajajo slovenska podjetja, ki razvijajo svojo programsko opremo. Slovenski trg je namreč majhen, kar pomeni, da so stroški izdelave prilagojenih programov zelo visoki. Večja naročila zato večinoma prihajajo s strani države ali državnih podjetij.

Hkrati je dodaten problem tudi to, da se večina podjetij, prav zaradi visokih stroškov razvoja lastne programske opreme, odloči za licenco programa nekega tujega podjetja. Licenčni program nato le nekoliko prilagodi ter ga ponudi naročnikom na slovenskem trgu. Licence pa so ponavadi omejene na slovensko področje, kar pomeni, da je onemogočena prodaja programa navzven, na širše in večje evropske ter celo svetovne trge. 

Gama System deluje nekoliko drugače. Njihov primarni trg je namreč tujina, kar pomeni, da so njihovi sistemi širše uporabni. Direktor podjetja prav tako meni, da bi morala več za boljšo situaciji v tej dejavnosti storiti tudi vlada. Z ukrepi in vzpodbudami na različnih področjih bi bilo potrebno olajšati razvoj lastnih aplikacij podjetij ter okrepiti njihovo prisotnost na tujih trgih. 

Vir: Drakulič, Igor. Ni normalno, da naročniki pričakujejo, da smo tudi doma cenejši. Finance, priloga FT, 14.4.2009.  

Datum 29.04.2009
Print