Naslov Mladi v 8,5 % primerov kažejo znake odvisnosti od video iger

Ameriška študija mladih od 8 do 18 let je pokazala, da skoraj vsak deseti kaže znake odvisnosti od video iger, piše Yahoo. Pri teh 8,5 % mladih igranje video iger negativno vpliva na šolski uspeh, odnose s prijatelji in družino ter zdravje. Znake odvisnosti so v raziskavi skušali ugotoviti s prilagojenimi kriteriji za diagnozo patološkega odnosa do iger na srečo.

Avtor študije D. A. Gentile je do te problematike sprva pristopil s skepticizmom, kasneje pa izrazil presenečenje nad ugotovitvami, da odnos nekaterih mladih do video iger škoduje njihovemu delovanju na več življenjskih področjih. Določeni strokovnjaki so ustreznost izhajanja iz kriterijev za merjenje odvisnosti od iger na srečo postavili pod vprašaj, saj naj to področje ne bi bilo primerljivo z odnosom mladih do video iger.

Strokovnjaki še niso enotni o tem, ali odvisnost od video iger sploh obstaja, saj jo ameriška psihiatrija zaenkrat ne razume kot duševno motnjo. Določeni strokovnjaki trdijo, da je to stanje le vrh ledene gore, pod katerim najdemo veliko stresa in depresije. Gentile pa meni, da bi lahko odvisnost od video iger primerjali s področjem alkoholizma, kjer je bilo potrebnih več desetletij raziskav preden je bilo ugotovljeno, da gre za bolezensko stanje.

Vir: Yahoo!, 20.4.3009

Vir slike: theendofthought.wordpress.com

Vir Yahoo!
Datum 06.05.2009
Print