Naslov Zdrave otroške navade gledanja TV, igranja iger in uporabe interneta

Otroci v ZDA za gledanje televizije porabijo povprečno štiri ure na dan, kar je dvakrat več kot priporoča Ameriška pediatrična akademija, piše KidsHealth. Za zdrav mentalni in telesni razvoj je pomembno, da imajo otroci v prostem času še vrsto drugih aktivnosti kot so branje, igranje s prijatelji in šport.

Med nasveti za zdrave navade gledanja televizije najdemo npr. odprtost do pogovora z otroki o vsebinah, spremljanje programov skupaj z otroki in časovno omejevanje te aktivnosti. Do slednje lahko pristopimo z ukrepi kot je opremljenost dnevne sobe z drugimi viri zabave (igrače, knjige, otroške revije, itn.), koristno pa je tudi, da TV sprejemnika ne namestimo v otroško spalnico.

Na ocene priporočenega starostnega razreda video iger se ne moremo povsem zanašati, zato je v določenih primerih koristno, da jih prej preigramo sami. Pomembno je tudi, da otrokom s pogovorom pomagamo razumeti dogajanje v virtualnem svetu in le-tega razmejiti od resničnosti.

Pri dostopu do spleta je priporočljiva skupna uporaba, da otroke naučimo primernih internetnih navad. Tu si lahko pomagamo tudi tako, da računalnik namestimo v skupen prostor. Dobro je, da v domačem okolju blokiramo sporne vsebine in se informiramo o zaščitah v drugih okoljih (šola, prijatelji). V primeru mlajših otrok KidsHeath svetuje skupen dostop do spletnega predala da preverimo, kdo jim pošilja sporočila.

Vir: KidsHealth, april 2009.

Vir slike: orderless.wordpress.com

 

Datum 06.05.2009
Print