Naslov Zaupanje v spletne novice je primerljivo s TV in časopisnimi novicami

Sodeč po raziskavi, ki jo je izvedel Taylor Nelson Sofres, spletne novice na globalni ravni uživajo primerljivo mero zaupanja kot TV in časopisne novice, piše eMarketer. Spletnim novicam zaupa 40 % posameznikov, TV novicam 41 %, časopisom pa 39 %. Prijatelji so globalno še vedno vir informacij, ki je deležen največjega zaupanja (42 %).

V ZDA 38 % internetnih uporabnikov zaupa spletnim novicam, kar je večji delež od tistih, ki bolj verjamejo časopisom (34 %) in TV novicam (33 %). V Kanadi posamezniki od treh omenjenih medijev najmanj zaupajo spletnim novicam (42 %), vendar razlike niso takšne kot v ZDA, saj TV novicam zaupa 43 %, časopisom pa 44 % posameznikov.

V Zahodni Evropi so razlike bolj izrazite. Časopisom najmanj zaupajo v Veliki Britaniji (23 %), najbolj pa v Nemčiji (39 %). Spletne novice največ zaupanja uživajo v Italiji (41 %) in najmanj v Franciji (28 %). TV novicam najmanj zaupajo v Franciji in Italiji (24 %), največ pa v Nemčiji (44 %).

Spletni uporabniki nordijskih držav razmeroma visoko zaupajo v medije. Najbolj izstopa Finska, kjer TV novicam zaupa 78 %, časopisom 69 %, spletnim novicam pa 54 % posameznikov.

V azijsko-pacifiški regiji znotraj držav ni opaziti izrazitih razlik med zaupanjem v TV in spletne novice ter časopise. V Avstraliji so največ zaupanja deležne internetne novice, na Japonskem časopisi, na Kitajskem in v Južni Koreji pa TV novice.

Vir: eMarketer, 1.5.2009.

Vir slike: Jodi Solomon Speakers

Datum 11.05.2009
Print