Naslov Najboljši uporabniški vmesniki leta 2008

Useit je objavil povzetek raziskave, v kateri je Nielsen Norman Group analizirala aplikacije z najboljšimi uporabniškimi vmesniki v letu 2008. Med zmagovalci najdemo 6 spletnih in 3 lokalne aplikacije, ena pa deluje v obeh okoljih. Precej aplikacij je vključevalo tudi podporo mobilnim okoljem.

Nekaj zmagovalnih aplikacij je za glavni element uporabilo trak, ki ga je leta 2007 uvedel Microsoft Office. Ob upoštevanju, da Microsoftovi vmesniki v preteklosti niso blesteli na področju uporabnosti, je bil trak privzet razmeroma hitro, saj je opustitev tradicionalnih menijev precej revolucionarna sprememba.

Če želimo poenostavitvi prvo uporabo za manj izkušene uporabnike, je potrebno paziti, da aplikacije ne omejimo preveč. Večina zmagovalnih aplikacij je to rešila z uporabo linearnega toka opravil, hkrati pa so za napredne uporabnike ponujale bolj prosto tekoč niz ukazov. Pri aplikacijah je bila zelo priljubljena tudi uporaba čarovnikov, ki so bili funkcionalno manj omejeni kot v predhodnih letih.

Pri uporabi modalnih sporočilnih oken, ki od uporabnika zahtevajo dejanje, preden mu dovolijo nadaljevati z delom, so zmagovalci ubrali različne pristope. Določena aplikacija npr. ni onemogočila nadaljnjega dela, če smo mizi za štiri želeli dodeliti pet ljudi, po drugi strani pa so nekatere aplikacije tovrstna sporočilna okna uporabljale zelo pogosto. Najbolj priljubljena tehnika prikazovanja modalnih sporočil je bila svetlobna plošča (lightbox), ki na sredini zaslona prikaže sporočilo, preostali del zaslona pa delno zatemni.

Nadziranje oglaševalske kampanje in upravljanje SQL strežnikov se morda zdita zelo različni nalogi, vendar sta zmagovalni aplikaciji razkrili precej podobnosti. Obe aplikaciji se poslužujeta opozoril, pri katerih je pomembno, da količinsko ne preplavijo uporabnika. Pri obeh najdemo »drill down« pristop, kjer je najprej predstavljen povzetek informacije in nato vse spremljajoče podrobnosti. Poleg tega obe aplikaciji prikazujeta stanje v enotnem pregledu. Poleg enotnega pregleda se je precej aplikacij soočalo z izzivom upravljanja velikih količin informacij. Ena od spremljajočih tehnik je npr. barvno označevanje.

Aplikacije, prek katerih uporabniki ustvarjajo vsebine za nek drug profil uporabnikov, se soočajo z dvakratnim izzivom uporabnosti. Vsebine morajo biti preproste za neposredne uporabnike, na ta način proizvedene vsebine pa morajo biti preproste tudi za končne uporabnike. Analizirane aplikacije so ta problem rešile na enak način in sicer tako, da so neposrednim uporabnikom zelo poenostavile ustvarjanje za končne uporabnike uporabnih modelov, saj se večina posameznikov v večini primerov drži privzetih možnosti.

Določene aplikacije so se uporabnikom poslušale približati tudi z uporabo emocionalne zasnove. Namen le-te je pomirjujoče delovati na uporabnike in k projektu dodati občutek razposajenosti. Sem spadajo pristopi kot je drzna grafična zasnova in šaljive vsebine za pomoč.

Vir: Nielsen, Jakob. 10 Best Application UIs. Useit.com, 12.8.2008

Vir slike: IBM

Vir Useit
Datum 15.05.2009
Print