Naslov Googlova politika blagovnih znamk sporna?

Nova politika podjetja Google omogoča posameznikom, da uporabijo neko drugo blagovno znamko kot sprožilec za konkurenčne oglase, so zapisali pri The New York Times. Pri Googlu so še najavili, da bodo dovolili uporabo blagovnih znamk v besedilih iskalniških oglasov, pa četudi bo lastnik blagovne znamke temu ugovarjal. Veliko lastnikov blagovnih znamk je izrazilo mnenje, da tovrstna praksa zlorablja njihove znamke in povečuje stroške njihovega poslovanja.

Google sicer priznava, da bi bili zaradi nove politike določeni oglaševalci lahko prizadeti, a meni, da bodo te spremembe doprinesle k oglasom, ki so bolj relevantni za uporabnike. Tovrstna politika naj bi uravnala položaj Googla s podjetjema Microsoft in Yahoo, ki sicer dovolita določene podobne uporabe blagovnih znamk v besedilih oglasov, vendar pa ti dve podjetji ne dopuščata uporabe blagovnih znamk kot sprožilca konkurenčnih oglasov.

Oglaševalci, ki se pritožujejo nad spremembami niso nejevoljni le nad tem, da iskanje po njihovih blagovnih znamkah prikaže tudi konkurenco, saj so včasih prisiljeni za oglaševanje plačati več samo zato, da se njihovi oglasi uporabniku prikažejo pred konkurenčnimi. Analitiki menijo, da so oglasi, ki so povezani z blagovnimi znamkami za Google pomemben posel, saj le-ta največ prihodkov dobi od iskalniškega oglaševanja, ki ga proda v okviru sistema licitacij.

Google meni, da so spremembe v njihovi oglaševalski politiki dobre za uporabnike, podjetja kot je FirePond, ki je proti tej politiki vložilo tožbo, pa jih razumejo kot zavajanje porabnikov in sporen način prodaje blagovnih znamk.

Vir: Helft, Miguel. Companies Object to Google Policy on Trademarks. Nytimes.com, 14.5.2009

Vir slike: Legaldocs101

Vir The New Times
Datum 18.05.2009
Print