Naslov Prodaja pametnih telefonov leta 2008 presegla prodajo prenosnikov

Prodaja pametnih telefonov je v letu 2008 znašala 162 milijonov telefonov in je prvič doslej presegla prodajo prenosnih računalnikov, piše Informa T&M. Pričakuje se, da bodo pametni telefoni v letu 2009 predstavljali 13,5 % delež vseh prodanih mobilnih telefonov, leta 2013 pa več kot tretjino. Trenutne razmere v gospodarstvu naj na prodajo pametnih telefonov ne bi vplivale, saj se pričakuje, da se bo na tem področju ohranila 35,3 % letna rast. To pa ne velja za celotni trg mobilnih naprav, saj napovedi kažejo, da bo prodaja mobilnih telefonov v letu 2009 padla za 10,1 %. Leta 2013 naj bi pametni telefoni predstavljali vsak četrti prodani mobilni telefon.

Tržni delež naprav z najbolj priljubljenim operacijskim sistemom Symbian OS je leta 2008 znašal 49 %, kar je 16 odstotnih točk manj kot leto prej. To po eni strani kaže na povečano priljubljenost konkurenčnih operacijskih sistemov kot so Linux, BlackBerry, Windows Mobile, OS X in Android. Slednji je sicer novinec na trgu, a se pričakuje, da bo prodaja pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android do leta 2012 presegla prodajo modelov Apple iPhone.

Na področju mobilnih operacijskih sistemov je odprtost eden od ključnih kriterijev, saj le-ta predstavlja potencial za izkoriščenje prihodkov, ki jih ponujajo aplikacije in storitve. Nedavna odločitev Symbiana za premik k odprti kodi je odločilen element pri strategiji za ohranjanje vodstva pred Androidom, Linuxom in Microsoftom.

Vir: Byrne, Gavin. Android OS smartphone sales to surpass OS X iPhone by 2012. Informatm.com, 20.3.2009

Vir slike: Feelandroid

Datum 21.05.2009
Print