Naslov Z mikroblogi do lažjega prebiranja vsebin

Mikroblogi uporabnikom omogočajo širjenje vsebin prek sporočil, ki ponavadi ne presegajo 140 znakov, piše Moj Mikro. Cilj močno spominja na klasično bloganje, vendar krajša sporočila omogočajo večjo neposrednost in mobilnost, zato je vsebine lažje urejati in spremljati. Poleg pošiljanja sporočil prek domače strani določenega mikrobloga, so na voljo še drugi načini, kot sta e-pošta in SMS sporočila.

Mikroblogi so sicer priljubljen način širjenja naključnih misli, a so pripravni tudi za resnejše namene. Uporabni so za navezovanje poslovnih stikov, predstavljajo pa tudi način komuniciranja na večjih dogodkih, kot so konference. Poleg tega se je izkazalo, da se novice prek Twitterja pogosto širijo hitreje kot prek tradicionalnih medijev. Precej slednjih je tudi že prisotnih na Twitterju, npr. CNN in RTV Slovenija. Na priljubljenost širjenja vsebin prek krajših sporočil kaže tudi to, da se je Facebook pri nedavni prenovi med drugim odločil nameniti več pozornosti ravno kratkim sporočilom uporabnikov.

Med najbolj priljubljena orodja mikrobloganja spada Twitter, ki je popularen tudi med znanimi osebnostmi. Med znanimi ponudniki najdemo še servise kot so Jaiku, Identi.ca, Plurk, Yammer in Koornk, ki spominja na Twitter v slovenščini. Za posameznike, ki se jim mikroblogi zdijo preveč omejeni, obstaja še alternativa, imenovana tubleblog, ki pogosto vsebuje tudi multimedijske vsebine. Med tovrstnimi oblikami mikroblogov sta najbolj znana Tumblr in Posterous.

Vir: Sulčič, Alja in Isakovič, Jan. Mikroblogi –  Kaj počnete, kaj počnejo … Moj Mikro, maj 2009

Vir slike: Blogspot

Datum 27.05.2009
Print