Naslov Iskanje najugodnejše ponudbe v spletnih trgovinah

Spletni servisi, kot sta ceneje.si in lovecnacene.si, omogočajo hiter pregled stanja na trgu in nam pomagajo pri izbiri najugodnejše ponudbe, piše Moj Mikro. Na strani trgovca si nato ogledamo možnosti plačila in dostave ter garancijski rok. Po navadi je najcenejši način plačila s predračunom (po položnici) ali neposredna bremenitev kreditne kartice. Pri dostavi lahko prihranimo, če primerjamo pogoje za brezplačno dostavo, ali pa se odločimo za prevzem blaga na lokaciji podjetja.

Pri nakupih iz tujine je priporočljivo, da se pozanimamo o varnosti storitve, nepreverjene trgovine z naivno nizkimi cenami pa je morda najbolje kar preskočiti. Preden nas zavede nizka cena blaga, velja primerjati ceno na domačem trgu s končno ceno iz tujine z vsemi vključenimi stroški. Stroški dostave lahko bistveno prispevajo k končni ceni, o stroških dajatev pa se velja pozanimati tudi pri carinski upravi. Nakupi zunaj območja EU vključujejo strošek 20 % oz. 8,5 % DDVja za nakupe med 22 in 150 evri, pri višjih vsotah pa je potrebno prišteti še carinsko dajatev. Pri nakupu iz tujine je potrebno predvideti tudi možnost okvare ter morebitne dodatne stroške, ki so s tem povezani in pa izostanek slovenskih navodil. Preveriti velja tudi, kako je z združljivostjo standardov (električna napetost, omejenost uporabe na določene regije, itn.).

Blago, ki je bilo kupljeno pri domačem spletnem trgovcu, je možno brez razloga vrniti v prvih petnajstih dneh od datuma nakupa. Blago mora biti nepoškodovano, v originalni embalaži in z vsemi dodatki. Druga možnost je, da v prvih petnajstih dneh trgovcu pošljemo dopis in ga seznanimo z odstopom od nakupa. V tem primeru imamo za vrnitev blaga na voljo dodatnih 15 dni. Morebitne stroške poštnine moramo v teh dveh primerih kriti sami. Če pa gre za menjavo artikla ali uveljavljanje garancije, poštne stroške krije trgovec, vendar se je potrebno predhodno dogovoriti o načinu dostave.

Vir: Florjančič, Uroš. Kupovati drugje bi bilo potratno. Moj Mikro, maj 2009

Vir slike: PE Products

Datum 08.06.2009
Print