Naslov Izdelava dinamičnih predstavitev

Predstavitev se lahko lotimo tudi na drugačen način od linearnega, ki ima kljub svoji uporabnosti določene pomanjkljivosti kot je enoličnost, piše Monitor. Spletni servis Prezi omogoča izdelavo dinamičnih in nelinearnih predstavitev, ki se jih lahko v določenem trenutku usmeri v tisto smer, ki se zdi predavatelju najbolj primerna. To nam omogoča, da lažje izrazimo svoj način razmišljanja in lahko bi lahko rekli, da je končni izdelek podoben miselnemu vzorcu, ki ga narišemo na papir.

Uporabniški vmesnik omogoča preprost dostop do posameznih orodij in je hkrati zanimiv, saj so klasično orodno vrstico nadomestili s skupkom modrih krogov, navigacijo po predstavitvi pa omogoča orodna vrstica z razmeroma velikimi gumbi. V predstavitev lahko vstavljamo vse pričakovane elemente, kot so besedilo, črte, slike, ipd. Ob izdelavi nove predstavitve najprej izberemo ali ustvarimo predlogo ter izberemo vrsto pisave in barv, ki bodo nastopale v predstavitvi. Slednjih dveh kasneje ni mogoče spreminjati, kar je ena od pomanjkljivosti vmesnika storitve. Še ena pomanjkljivost je, da v predstavitev dodanih elementov ni možno razveljaviti, ko je bila vsebina že shranjena in se jo vnovično ureja, zato je potrebno že vnaprej malce razmisliti o strukturi miselnega vzorca.

Storitev je na voljo tudi v brezplačni obliki, vendar je v tem primeru v predstavitev dodan Prezijev logotip. Izdelava predstavitve poteka v spletnem brskalniku (različica Pro omogoča tudi delo na namizju), prav tako je na voljo aplikacija, ki omogoča predvajanje predstavitve v krajevnem okolju.

Vir: Ropoša, Gorazd. Predstavitve nekoliko drugače. Monitor, april 2009

Vir slik: Prezi, Lessan Vaezi

Datum 11.06.2009
Print