Naslov Kitajska z novim ukrepom do cenzure

 

Kitajska vlada je zapovedala, da morajo vsi proizvajalci strojne opreme za kitajski trg namestiti poseben program, imenovan Green Dam, ki bo preprečeval dostop do pornografskih in ostalih nezaželenih spletnih stani. Strokovnjaki opozarjajo, da bo lahko vlada z nameščeno aplikacijo zbirala tudi osebne podatke in blokirala prav vse vsebine, ki bodo označene kot škodljive. Tabu teme kot so Dalai Lama, incident na Trgu nebeškega miru in duhovno gibanje Falun Gong so na spletu prepovedane.

 

Dell, Lenovo in Hewlett-Packard, ki so največji proizvajalci osebnih računalnikov na kitajskem trgu, niso želeli komentirati nove uredbe. V preteklosti so korporacije za voljo dostopa do kitajskega trga že prilagajale svoje storitve. Microsoft je dovolil cenzuro na blogerski storitvi, Google je iz rezultatov na svojem iskalniku umaknil politično orientirane zadetke, Yahoo! pa je s posredovanjem informacij, ki so vodile do aretacij nedolžnih ljudi, ustvaril mednarodni incident. S sprejeto direktivo so proizvajalci zavezani, da morajo omenjeni program namestiti do 1. julija.

Pretekli teden je minilo 20 let od incidenta na Trgu nebeškega miru, ko je kitajska oblast ukazala s silo zatreti študentske demonstracije. Cenzura je doletela Twitter, live.com, Flickr, na YouTube pa je nemogoče dostopati že od marca. O študentskih demonstracijah in krvavi zadušitvi se kitajski otroci učijo le po ustnem izročilu.

Green Dam po poročanju uporabnikov močno upočasni delovanje računalnika in vodi tudi do popolnega nedelovanja strojne opreme. Različici za Macintosh in Linux še ne obstajata.

Vir: Jacobs, Andrew. China Requires Censorship Software on New PCs. NY TImes, junij 2009

Vir slike: EPA

Vir The New York s
Datum 12.06.2009
Print