Naslov Mladostniki in virtualni svetovi

V letu 2008 je virtualne svetove redno obiskovalo približno 8 milijonov ameriških otrok in najstnikov, do leta 2013 pa naj bi ta številka narasla na 15 milijonov, piše eMarketer. Leta 2008 je virtualne svetove mesečno obiskovalo 28 % otrok, ki uporabljajo internet in so stari od 3 do 11 let. Do leta 2013 naj bi se ta delež povzpel na 54 %.  Med spletno populacijo najstnikov jih je lani 17 % mesečno obiskovalo navidezne svetove, do leta 2013 pa naj bi jih to počelo 25 %.

V letošnjem januarju je bilo po svetu aktivnih 112 virtualnih svetov, ki so namenjeni osebam, mlajšim od 18 let. V razvoju je bilo tudi 81 dotičnih navideznih svetov, vendar se na tem področju pričakuje upočasnitev, saj trenutne razmere v gospodarstvu omejujejo sredstva tako za tovrstne podvige kot za oglaševanje, ki bi podpiralo nove svetove.

Otroci predstavljajo veliko večino uporabnikov virtualnih svetov, med odraslimi uporabniki pa se nahaja veliko staršev, ki nadzirajo navidezne aktivnosti svojih otrok. Med ocenami o vpletenosti odraslih v virtualne svetove obstajajo določene razlike. Accenture je ugotovil, da je v letu 2008 okoli 9 % odraslih v virtualnih svetovnih prisostvovalo vsaj 1 uro na teden, Forrester research pa, da v teh svetovih sodeluje le 3 % odraslih.

Navidezni svetovni se nahajajo v zlati sredini med spletnimi igrami, ki so zelo popularne pri otrocih, in socialnimi omrežji, ki so zelo popularna pri najstnikih. V tem trenutku ima oglaševanje v navideznih svetovnih razmeroma majhen obseg, ima pa zanimive možnosti za nadaljnjo rast.

Vir: eMarketer, 21.5.2009

Vir slike: Wired

Datum 17.06.2009
Print